Hva som skjedde i Modum Historielag i 2015:

Julemøte tirsdag 1.desember kl 1900 på Folkvang:
Gryterett, kaffe og kake, sang og musikk.
Gamle Modum 30 år- glimt fra redaksjonen ved Jon Mamen.
Musikk ved Inger Lises kvintett.

Inngangspenger 150 kr.
Påmelding innen 25.november til Skyllingstad, tlf 32788391 / skylli@online.no
GAMLE MODUM I 30 ÅR!
Gamle Modum 2015 er nå i salg i bokhandlene i Åmot og Vikersund, samt hos Bjerken i Geithus.

Innholdet er som vanlig meget variert, men ett av temaene er markeringa av at det er 70 år siden krigen slutta.
- Erling Diesen har møtt 94 år gamle Harry Sønsterød som leda "bankranet" i Modum Sparebank 18.april 1944.
- Arnt Berget har skrevet om flere hendinger fra krigsåra på Modum.
- Det er dessuten omtale av 2 av de som har navnet på minnestøtta på Heggen: Inger Johanne Andersen og Magnhild Bolstad.

GAMLE MODUM 1986-2014 SOM JULEGAVE: Historielaget selger disse utgavene samla for 500 kr. Man kan også bestille enkeltutgaver for 25 kr pr stk. (Evt. porto kommer i tillegg utenbygds). Henvendelse Wermund Skyllingstad (tlf 32788391 / e-post: skylli@online.no).
Foredrag av Øystein Lid Larsen, 6. oktober:
Øystein Lid Larsen fra Modum Kommune fortalte om kulturminneplanen som tar form.
Brev fra Amerika:
Christoffer Bye får e-post fra Amerika. Det er et regelmessig "brev" fra "Ringerike - Drammen Distriktslag" (RDD). Altså et lag for folk som føler seg knyttet til Norge og spesielt nedre Buskerud. Det er artig lesing. Se "August brev fra RDD" og "November brev fra RDD".
Foredrag av Thor Gotaas taterne, 1. septemper:
Her er referatet
.
Tur til Austadborgen: <
29. August var 15 deltagere på tur i Øståsen øst for Vikersund. Steinar Meen var turleder. Vi started ved Austad gård der vi hadde fått lov til å parkere hos Bjarne Bramstad. Wermund Skyllingstad startet med å fortelle om Austadgårdene. Etterhvert også litt om husmannsplassene. Flere av deltagerene hadde tilknytning til disse.

Turen videre oppover gikk greit i det fine været på den fine traktorvegen. Når vi endelig var framme var de fleste ganske så imponert over det de så: Den fantastiske utsikten og spektakulere bratte sidene på kollen som var borgen. Muren som en gang hadde sperret en mulig inngang, gjorde spesielt inntrykk. Den var ca. 2,5 meter høy. Nå så den litt ut som en steinrøys, men når folk ble fortalt hva det var, så blei også de overbevist om at her hadde det vært en bygdeborg en gang.

Steinar hadde samlet informasjon. Han både fortalte og sendte rundt skriv. Mye hadde han fått av Olav Sørensen som var den første som registrerte dette kulturminnet i 2001.
Digitale versjoner av Gamle Modum tilgjengelig på nett: <
Vi har nå mange nummer av Gamle Modum digialt. Det har gitt oss mulighet til å legge noen av numrene ut på nettet:

Gamle Modum 1986
Gamle Modum 1989
Gamle Modum 1997
Gamle Modum 1998
Gamle Modum 1999
Gamle Modum 2009

Foreløpig er det bare disse få numre vi legger ut, men vi har nå numrene 1986, 1989 og alle numre fra 1997-2014 digitalt. Vi må tro at vi legger ut flere numre etter hvert.

Dette betyr at disse numrene på nettet er tilgjengelig for alle og enhver. Folk som bruker søkemekanismene på nettet og søker etter ord og navn som er skrevet i disse numrene, vil lett kunne finne fram til denne informasjonen. Det kan være skoleelever eller andre som er interessert i Modums historie, både profesjonelle og lekfolk og meg og deg.

Vi håper dette kan øke interessen for Gamle Modum. Vi håper det igjen kanskje kan øke salget av alle gamle Gamle Modum som vi har liggende på lager.

Ønsker du å kjøpe Gamle Modum papirutgaver, så ta kontakt med Wermund Skyllingstad:
E-post: post@modum.historielag.org
Telefon: 32788391
Tirsdag 3. mars kl 19 på Folkvang: T. Steinsvik: "Modum Blaafarveverk på verdenskartet i 1814". <
Tone S. Steinsvik foredro om Blaafarveværkets første år og dets store betydning for den nye norske statens vaklende økonomi i 1814 og åra etterpå.
Tirsdag 3. februar kl 19 på Folkvang: Årsmøte 2015:
Årsmøtet ble som vanlig ledet av Hans Wermund Skyllingstad og det ble avholdt meget hurtig. Årsmelding og valgresultat finner man ved å klikke her.

Etterpå foredro Hans L. Werp over temaet: "Lokal skihopping- publikumsidrett nr 1 på 50-tallet." Det var et fengende foredrag. Det ble mye om Erling Kroken, en rikskjendis fra Sigdal på den tiden.
To perler fra høsten 2014:
Randis flotte foredrag om konfirmasjon.
Referatet fra det lærerike fordraget om ildsteder.



År 2015
År 2014
År 2013
År 2012
År 2011
År 2010
År 2009
År 2008